Един от най-големите празници на православната църква и един от

...
 Един от най-големите празници на православната църква и един от
Коментари Харесай

Гърците побягнаха на Богородица, в Атина останаха само туристите

 

Един от най-големите празници на православната черква и един от формалните неработни дни в Гърция е Успение Богородично. Отбелязва се с особена церемониалност и се назовава " Летния Великден ", тъй като съгласно Православието, тъкмо както първия Великден, включва гибел, възкресение и възнесение, по този начин и Успение на Пресвета Богородица включва гибел, само че също и възкресение и Възнесение.
-->
Успение Богородично не е траурно събитие за гръцкия народ, тъй като Дева Мария е " върната към живот ".

В  гръцката столица останаха единствено туристите. Жителите напуснаха Атина за лятната си отмора. С коли, с рейсове и с кораби гърците потеглиха по-островите. За три дни от 11 до 13 август повече от 120 хиляди пасажери са тръгнали от пристанище Пирея, до момента в който 30 хиляди са тръгнали от пристанищата Рафина и Лаврио. Общо 150 хиляди пасажери са напуснали трите пристанища на Атика.

В навечерието на 15 август - 23 кораба отплаваха от Пирея до островите на Егейско море и 35 до островите на Аргосароническия залив. На 15 август всяка година остров Тинос приема стотици поклонници за празника на Св. Богородица. Всички вървят там, с цел да допрян чудотворната икона и съгласно традицията някои от тях извървяват на колене пътя от първото ходило на църквата до иконата, съобщи кореспондентът на България он ер в Гърция Силвия Станчева.

В средата на 60-те години на ХХ в. кралицата Анна-Мария извървяла дружно с щерка си Алексия дистанцията от пристанището до храма на Богородицата в Тинос и оставила на иконата златен кръст. В манастира се съхраняват и доста исторически реликви още от времето на гръцката война за самостоятелност. Сред тях са златният пръстен на един от водачите на революцията - Теодорос Колокотронис, както и на други.

В църквата " Панагия Евангелистрия " се намира остаряла чудотворна икона на Дева Мария, която съгласно преданията е висш източник на чудеса и изцеления. Това прави поклонението най-зрелищно в региона на Източното Средиземноморие.

Според традицията, като знак на лоялност, доста от поклонниците си проправят път на 800 метра от ферибота до църквата на ръце и колене.

На Успение Богородично всички гръцки манастири, които са отдадени на Богородица, се изпълват с вярващи, които насочат молебствия за здраве и решение на разнообразни проблеми. Молитвата е съпроводена от заричане (оброк), което миряните посвещават на святата икона. Оброкът нормално е златен предмет или украшение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР